
DZIEŃ SAMYCH SŁODKOŚCI
Witajcie! 12.04 to jeden z najsłodszych dni w roku. Dlaczego? Bo dziś... Dzień Czekolady
Wielbiciel czekolady wie zapewne, że robi się ją z miazgi kakaowej oraz tłuszczu (kakaowego lub roślinnego) z dodatkiem substancji słodzących i mlekiem w przypadku czekolady mlecznej. Oczywiście do wyrobu czekolady używa się także mnóstwa dodatków. Rodzaje czekolady różnią się od siebie głównie zawartością procentową miazgi kakaowej. I tak:
· czekolada gorzka zawiera min. 70% miazgi kakaowej -najbardziej wartościowa
· mleczna zawiera około 25-50% miazgi, a dodatkiem jest mleko i wanilia,
· czekolada deserowa zawiera ponad 50% miazgi kakaowej,
· czekolada biała to odmiana, do której nie dodaje się kakao-jest nią tylko z nazwy.
Do czekolady dodawane są także bakalie, orzechy, ciasteczka, krakersy, nadzienia owocowe, likiery, suszone owoce, chili. Czekolada różowa tworzona jest z rubinowych nasion kakaowca. Miłośnicy słodkości naprawdę mają w czym wybierać. Przysmak ten cieszy się ogromną popularnością. Obliczono, że statystyczny Polak zjada rocznie około 60 tabliczek czekolady. Musimy jednak pamiętać, że jest ona wysokokaloryczna, a zjadanie jej dużych ilości może prowadzić nawet do otyłości. Jednakże spożywana z umiarem poprawia nastrój i dostarcza nam sporych ilości magnezu (zwłaszcza gorzka), dlatego warto po nią sięgać
Znali ją już bowiem starożytni Majowie i Aztekowie, którzy z ziaren kakaowca przyrządzali czekoladowy napój, pity podczas różnych ceremonii i podawany jako mikstura lecznicza. Gdy Kolumb przywiózł ziarna do Europy, nie wiedziano, jak je wykorzystać, dlatego na czekoladę musieliśmy czekać dość długo. W XVII wieku spopularyzowano picie czekolady z cukrem, a tradycyjna tabliczka pojawiła się dopiero w XIX wieku. SMACZNEGO!
Dziś tez swoje święto mają ….chomiki. Te słodziaki, tak chętnie hodowane w naszych domach, swój dzień mają też 12.04. Zadbajcie o swoje zwierzaki nie tylko dziś, ale w każdy dzień roku. Chomiczki-wszystkiego najlepszego