
CIASTO, SOS, SER, PIECZARKI…
9 lutego w Polsce obchodzony jest DZIEŃ PIZZY. Światowa stolica pizzy, Włochy, obchodzi święto 17 stycznia, kiedy pizza otrzymała oficjalny tytuł Światowego Dziedzictwa Komitetu UNESCO. Sekret tego kultowego posiłku tkwi w prostocie i mnogości wariantów. Bazą jest ciasto, ser (najczęściej jest to mozzarella), sos pomidorowy, zioła oraz dodatki (to już zależy od naszych upodobań). To wszystko wypiekane w mocno nagrzanym piecu, chwila cierpliwości i specjał gotowy. Najpopularniejszym rodzajem jest niezmiennie margherita, jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem, wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Uczniowie z klas I – III nawiązali do tego dnia i w czasie zajęć delektowali się przysmakiem z Włoch. Wszystkim życzymy smacznego w DNIU PIZZY